maandag 2 januari 2012

Zoetermeer / Gouda Zoekt van start: Missionair gemeente zijn op basis van Nederland Zoekt

Als het nieuwe jaar 2012 ontluikt is er goed nieuws mee te delen. In Gouda was sinds 2010 een samenwerking tussen een aantal gemeenten en missionaire groepen aan het ontstaan op het gebied van missionair gemeente zijn. In 2011 is daar een gemeente in Zoetermeer bijgekomen. Er was hiervanuit de behoefte aan praktische handvatten en ervaring met betrekking tot hoe het missionair gemeente zijn vorm te geven. Hier sloot het verhaal van Nederland Zoekt met de ervaring van 3D Ministries goed op aan. Deze gemeenten gaan op zoek om de kennis en ervaring van Nederland Zoekt lokaal in Gouda en Zoetermeer toe te gaan passen.



Aan de naam is het niet direct af te leiden waar Nederland Zoekt over gaat, daarom als achtergrond wat meer over de droom van Nederland Zoekt:

Nederland Zoekt...

Gaat over christelijke gemeenschappen die relevant en zichtbaar in de samenleving aanwezig zijn. Deze droom begint met discipelschap, het leerling zijn van Jezus, zijn voorbeeld volgen en anderen stimuleren volgeling van Jezus te worden. Net als Jezus zijn leven deelde als inspiratie voor anderen, proberen wij anderen te bereiken door ons leven met hen te delen. Daar waar relaties groeien en geloof ontkiemt ontstaan hieruit op een natuurlijke manier nieuwe geloofsgemeenschappen. Een logische, natuurlijke en persoonlijke plek voor mensen die op zoek zijn naar religie en zingeving. De basis hiervoor is dat christenen weer proactief persoonlijke relaties ontwikkelen met niet- en rand-christenenen. Hierbij werken zij vanuit huisgroepen en missionaire groepen van 2 tot 50 man met elk een eigen missie. Die missie verbindt hen met een gebied of doelgroep – een wijk, dove mensen, school, daklozen, alleenstaande moeders – waarmee ze iets van hun tijd, liefde en geloof delen. Centraal binnen huisgroepen staat relatie en persoonlijke aandacht en betrokkenheid. Centraal binnen missionaire groepen staat gemeenschap, draagkracht en multiplicatie.

3D Ministries
De kennis en ervaring van Nederland Zoekt is gebaseerd op de ervaring van 3D Ministries. In het vorige decennium heb ik onder andere deelgenomen aan het European Church Planting Network (ECPN) wat ook geleidt werd door 3D Ministries, en bijvoorbeeld de EuroChurch conferenties. Destijds was de moeilijkheid dat het missionair gemeente zijn toen nog onder de Emerging movement nomer in Nederland nog zo onbekend was dat het moeilijk was om gemeenten te overtuigen hier iets mee te gaan doen. De vertaling die Nederland Zoekt gemaakt heeft naar de Nederlandse context heeft dan ook geholpen om de verbinding met gemeenten te krijgen bij het vormgeven van missionair gemeente zijn in Gouda en Zoetermeer.

Begin 2012 zijn veel relaties gelegd en zijn de eerste stappen uitgekristalliseerd. Er is nu een basis om vanuit gemeenten missionair aan de slag te gaan. 2012 zal dan ook het jaar worden om met elkaar in Gouda en Zoetermeer het missionair gemeente zijn inhoud te laten krijgen en met elkaar meer ervaring op te doen. We kijken dus uit naar een uitdagend, leerzaam en bijzonder jaar waarin we missionair gemeente zijn vorm hopen te zien krijgen.

Geen opmerkingen: