- 25 februari 2012: Missionair leven en kerk conferentie met Greg Surrat, georganiseerd door de VPE
- Uw kerk is klein!
Uw gemeente is een kleine gemeente! Het maakt niet uit of er 50, 100, 300 of een paar duizend samenkomen in uw gemeente, dat aantal is klein is in vergelijking met het aantal mensen in uw omgeving dat Christus niet kent en dat niet naar de kerk gaat.
We moeten onze paradigma's en werkwijzen veranderen als we als gemeente de impact willen hebben die Jezus in gedachten heeft. En nog belangrijker: we moeten ons hart veranderen en de Heer toestaan om onze harten te breken voor de dingen die zijn hart breken. Wilt u dat uw gemeente meer impact zal hebben in uw omgeving? Meldt u dan aan voor deze eendaagse conferentie getiteld Missionair Leven & Kerk op zaterdag 25 februari 2012. Het is een goede follow-up als u hebt deelgenomen aan de VPE Leidersconferentie in november 2011. Het combineren van de “attractionele” en missionaire aanpak van gemeente-zijn.
De hoofdspreker van deze conferentie is Greg Surratt, senior pastor van Seacoast Church in Charleston, South Carolina. Hij zal een aantal dingen bespreken die hij heeft ontdekt op zijn reis als voorganger van een gemeente die met name “attractioneel” was naar een gemeente die zowel de attractionele als missionaire aanpak combineert.
Wat erg interessant is, is dat zij een manier hebben gevonden om het beste van beide werelden te combineren. Hun samenkomsten zijn zeer aantrekkelijk voor mensen die al een interesse hebben in geloof en in de kerk. Maar met hun onlangs gestarte missionaire gemeenschappen bereiken zij ook de mensen die normaalgesproken niet geïnteresseerd zijn in het geloof. - Seacoast Church
Greg stichtte Seacoast Church iets meer dan 20 jaar geleden. Op dit moment hebben ze 13 locaties met 29 samenkomsten elk weekend. Meer dan 13.000 mensen bezoeken elk weekend hun samenkomsten. Sommige van hun locaties worden door slechts 100 mensen, bezocht terwijl anderen bezocht worden door enkele duizenden. Als gevolg hiervan begrijpt Greg zowel de megakerkwereld als ook de wereld van de kleinere gemeenten. - Wie is Greg Surrat
Greg is ook een van de oprichters en bestuursleden van de Association of Related Churches (ARC), een gemeentestichtingsnetwerk dat in de afgelopen 10 jaar betrokken is geweest bij de start van meer dan 200 kerken in de Verenigde Staten. Greg is getrouwd met een zeer hippe oma, heeft vier kinderen, negen kleinkinderen en houdt van lezen, fotografie, vissen en golfen. Greg is al een paar keer in Nederland geweest en was de hoofdspreker tijdens de VPE Leidersconferentie in 2009. - Persoonlijke note
De nadruk ligt in de aankondiging vooral op dat het over de combinatie van attractionele en missionaire aanpak gaat, maar ik vind eigenlijk een heel ander punt het meest inspirerend aan hun aanpak. Ik heb een namelijk aantal toespraken van hem op de ECPN gehoord. Hun verhaal is heel sterk in:
- Hun visie op innovatie, het verlangen om te vernieuwen en de meest uiteenlopende dingen te proberen
- Experimenteren; Bij dat vernieuwen het mislukken van iets net zo prima te vinden en net zo te waarderen als iets dat lukt.
We zijn vaak te bang dat dingen mislukken en ondernemen daarom alleen dingen als we zeker zijn dat ze slagen, we experimenteren daardoor niet meer. Maar een kind leert door te experimenteren en dingen ook te laten mislukken. Zij maken op een mooie manier zichtbaar hoe je dat als kerk vorm kan geven. Belangrijkste daarbij is de mogelijkheid van mislukken te accepteren, maar er natuurlijk wel altijd te zorgen dat je experimenten niet zo groot zijn dat ze de gemeente te gronde kunnen richten. Dan kun je met elkaar ook lol beleven aan het uitproberen van dingen en daar met elkaar van leren, dat is wat innovatie in feite is.
Hun benadering creeert een cultuur van openheid waarbij ook mensen die niet geslaagd zijn in hun initiatief wel gezien worden als mensen die waardevolle ervaring opgedaan hebben en waarvan dus geleerd kan worden. Tegelijkertijd past dit natuurlijk ook in (het beeld van) de Amerikaanse cultuur.
De meeting zal dus zeker de moeite waard zijn, ik hoop dat ze met name ook op deze punten in zullen gaan, die zeggen namelijk veel over de weg die ze bewandeld hebben om te komen tot het soort kerk (het grote in combinatie met het kleine) dat ze nu zijn. - In het verleden ben ik vrij actief betrokken geweest bij De Zolder in Amsterdam. Na een aantal jaren wat meer op Zuid-Holland gericht te zijn geweest kom ik de laatste tijd weer meer in contact met het missionair werk in Amsterdam. Mooi om te zien wat daar allemaal van de grond gekomen is, vooral ook al vanuit de traditionele gemeenten aldaar onder de noemer Amsterdam in Beweging en als onderdeel van City to City Europe. In dit artikel uit CV koers dat ik vond op de website van Kleurrijk Amsterdam kun je veel van de achtergronden vinden van hoe het missionaire verhaal in Amsterdam van de grond is gekomen.
Weblog over organisch missionair christen zijn.
donderdag 12 januari 2012
Inspiratie voor missionair gemeente zijn (2)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten