maandag 16 mei 2011

Missionair gemeente zijn (1)

Het is gaaf om te zien hoe het missionair gemeente zijn in eigen huis (lees: dorp of stad) steeds concreter ook binnen de gevestigde kerken aan begint te slaan. Zie bijvoorbeeld het artikel "Missionaire gemeente in bijbels perspectief" waarin Ds. W. Dekker, studiesecretaris van de IZB beschrijft waarom de gevestigde kerken met missionair gemeente zijn aan de slag zijn gegaan. In het kort samengevat komt het er op neer dat Nederland van zendersland naar zendingsland gegaan is. Daarom worden ook de gevestigde kerken in Nederland weer missionair. In dit eerste deel van deze serie wil ik wijzen op een paar inspirerende initiatieven binnen de gevestigde kerken waarmee het missionair christen binnen de denominationele wereld ook voet aan de grond begint te krijgen.



Zo is men binnen het kerkelijk verband waarin ik opgegroeid ben, de Nederlands Gereformeerde Kerk, men al enige tijd bezig. Zo heeft men vanuit hun Missionair Steunpunt afgelopen maand de het eerste inspiratieweekend gehad genaamd "Total Church". Het mooie aan hoe de NGK het aanpakt is ook dat ze niet zozeer een model probeert neer te zetten, maar vooral de leerervaring kiest: probeer iets, experimenteer iets, leer ervan en deel dat met elkaar.

Overigens is ook met name de NGK hier in Zoetermeer al heel concreet bezig met evangelisatie met twee missionaire huizen in de nieuwbouwwijk Oosterheem. Heel bemoedigend vond ik daar ook dat men niet zozeer hun eigen kerk wilde gaan kopiëren, maar liever een nieuwe gemeente met eigen identiteit wilde laten ontstaan.

Zeer recent was ik verheugd om te ontdekken dat ook binnen het kerkelijk verband van de CAMA, waar mijn vrouw en ik betrokken bij zijn, de eerste missionaire initiatieven het licht zijn gaan zien. De CAMA Woerden is aan de slag met missiegroepen.nl als denkplatform om te delen, leren en stimuleren om missionair christen zijn lokaal vorm te gaan geven. Een prachtig concreet initiatief wat men daar al heeft is de gebedswinkel. Een winkel in het centrum die fungeert als plek voor bezinning en ontmoeting.

Heel mooie initiatieven om je eens in te verdiepen als inspiratie voor als je zelf nadenkt over vormen van missionair christen en gemeente zijn.

Note: Voor een beschrijving van de term missionair gemeente zijn, en achtergronden van de term, lees het artikel "Missionair gemeente zijn" van CIP.nl.

Geen opmerkingen: