donderdag 3 november 2011

Inspiratie voor missionair gemeente zijn

Het is altijd waardevol om van anderen te leren, in dit bericht een aantal gelegenheden daartoe op het gebied van missionair gemeente zijn.


  • 5 November op Nederland 2: Rudolf Setz met Nederland Zoekt in EO-programma Door de Wereld
    In deze uitzending komt Rudolf Setz, pionier en directeur van de Stichting Nederland Zoekt... aan het woord. Hij verteld van zijn zoektocht naar een model waarbij de kerk zich via middelgrote groepen de verbinding aangaat met de wereld om haar heen.
    • Gegevens van de uitzending:
      Zender: Nederland 2
      Datum: zaterdag 5 november 2011
      Uitzendtijd: 18:50 - 19:20 uur
    • Bekijk de uitzending via Uitzendinggemist.nl vanaf ongeveer 7:40.
  • Congres 'Grensverleggend missionair'
    Eenmalig congres over missionair gemeente zijn en identiteit
    Woensdag 30 november organiseert Syneidesis in samenwerking met de Evangelische Alliantie en het Missionaire Team van de PKN een eenmalig congres rondom het thema 'hoe de identiteit van een gemeente of organisatie weer allesbepalend én onderscheidend én missionair kan worden'. Deze dag is speciaal bedoeld voor kerkelijke leiders, leiders van christelijke organisaties en missionaire pioniers, maar iedereen is van harte welkom.

  • Nieuw boek 'Heerlijk eenvoudig' van Johan ter Beek
    Graag wil ik je laten zien waarom het boek “Heerlijk Eenvoudig” geschreven is. Maar wat nog misschien wel belangrijker is: waarom je het moet lezen. Of een beetje pretentieus: waar er een nieuw soort christendom nodig is.
    De laatste 10 jaar ben ik aan het experimenteren met missionair gemeente zijn, emerging church en nieuwe theologie. De laatste tijd kwam daar een warme belangstelling bij voor monastieke tradities en hun spiritualiteit. Ook nieuwe bewegingen als Taize en new monasticm boeien me enorm. Dit boek is het daarom het resultaat van tien jaar worstelen met deze onderwerpen.
    Tegelijk is het een boek dat alleen kan werken als het in de praktijk gebracht wordt. En daar heb ik nog geen ervaring mee. Misschien kunnen we daar over 10 jaar samen op terugkijken.
    Lees verder.

  • Symposium 'Waarom gemeentestichting' van Den Haag in Beweging
    Na het zeer gezegend symposium op 20 november 2010 organiseert de kerngroep Den Haag in beweging voor Jezus Christus´ op zaterdag 12 november 2011 een tweede mini-symposium voor kerkleiders en kerkleden van protestantse kerken in Den Haag.
    Let wel op dat dit tweede symposium dus alleen toegankelijk is voor mensen verbonden aan een protestantse gemeente in Den Haag.

  • Food for thought: Eerste symposium Den Haag in Beweging 
    Bekijk eens de sheets van het eerste symposium over kerkplanting van Den Haag in Beweging en denk eens na over de invloed van invloed van suburbanisatie, secularisatie en segregatie op de relatie tussen kerk en samenleving. Het in de sheets beschreven antwoord van de gemeenten vandaag de dag wordt gezocht in:
    • Dat de kerk de stad op zoekt 
    • en Christocentrisme: Christus weer centraal in de kerk 

Geen opmerkingen: