donderdag 31 maart 2011

Ontdekkings bijbel studie (3)

De grote angst van de kerk bij bijbelstudie door "wetenschappelijke leken" is altijd geweest dat men de bijbel verkeerd zou kunnen interpreteren. Ten eerste kunnen we hiervan zeggen dat ook theologen de bijbel niet altijd volledig en juist interpreteren, gezien ook de tegenstellingen die er in de theologie bestaan. Ten tweede bereik je met theologische kennis dat mensen logische verbanden in de bijbel kunnen leggen, maar niet per definitie geestelijk inzicht. Als de bijbel nu niet zozeer alleen een  boek van kennis is, maar vooral een boek voor het ontdekken van God's wil en persoon dan lopen theologen vast op het punt van het eenduidig bepalen wie God is en wat Hij (van ons) wil.

De centrale vragen die dan uit het doel van de bijbel als boek voortvloeien zijn:

- Hoe kunnen we God leren kennen?
- Hoe kunnen we Zijn wil onderscheiden?


Het antwoord hierop is dat hoe meer we groeien in ons geloof in God hoe meer we hem leren kennen en hoe meer we Zijn wil leren onderscheiden. Maar hoe groeien we in geloof?  Dit doen we door:

1. Bijbel
Te lezen in Zijn woord

2. God van relatie (in onze spiritualiteit)
Onze geestelijke relatie met Hem te onderhouden en te vragen om inzicht in Zijn woord (in gebed en lofprijzing)

3. Relatie met elkaar
Onze relatie als christenene met elkaar te onderhouden en onze inzichten met elkaar te delen. Door van elkaar te leren, elkaar te scherpen, elkaar te bemoedigen en elkaar te zegenen.

Groeien in geloof en in inzicht in wie God is en wat Zijn wil is is het resultaat van deze drie vormen die God ons gegeven heeft te combineren met elkaar en deze te laten werken als een kompas. Dan ervaren we groei in geloof. Daar waar alle aandacht ligt op een van deze drie vind ook geestelijke groei plaats, maar is deze beperkt door eenzijdigheid. Ik ga daarom regelmatig bij mezelf na of deze drie onderdelen in balans zijn. Als je wil groeien in geloof is het dus een goed begin om voor jezelf na te gaan of deze elementen in balans zijn. Ik hoop dat dit inzicht anderen net zo kan helpen als het mij heeft gedaan.

Lees verder: Deel 4 - Naar het begin: Deel 1

Geen opmerkingen: