Ik merk bij ons in de gemeente en bij veel gemeenten om ons heen dat het voor de Nederlandse kerkganger nog best lastig is zo praktisch naar bijbelstudie te kijken als het ontdekken van God's persoon en wil door Zijn woord. Dat veel mensen het bestuderen van de bijbel toch nog vooral als een verantwoordelijkheid van de theoloog zien. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat door de eeuwen heen de kerk dat beeld ook actief ondersteund hebben, en dat vandaag de dag het op veel plekken er in de praktijk ook nog wel op neerkomt.
De kardinale fout die we hierbij maken is dat het bij de interpretatie van de bijbel draait om kennis, Godlogie of theologie (Theo = God, logie = logica of logos). De logica van God of de rede van God, oftewel Godsleer. Dit is echter een arme benadering van de bijbel, omdat het de bijbel reduceert tot een boek van kennis. Het is echter een boek wat ons gegeven is om inzicht te krijgen in de wil van God en om God te leren kennen.
Natuurlijk is het waardevol om door de woorden en inzichten van een ander te leren over de wil en persoon van God. Het is echter jammer als het daarbij blijft, God wil zich ook aan jou laten kennen door Zijn woord.
Er is wat dat betreft nog een wereld te ontdekken voor ons West-Europeanen. Jij kunt dan ook weer aan anderen uitdelen over hoe jij God door zijn woord hebt leren kennen.
Lees verder: Deel 3 - Naar het begin: Deel 1
Geen opmerkingen:
Een reactie posten