zondag 2 januari 2011

Zout in overvloed in 2011

Bron: 112Nederland.nl
We zijn het er allemaal over eens in deze tijd; Zout is goed! We hebben het hard nodig, zoals de afgelopen weken bij het bestrijden van de gladheid. De gladheid was de afgelopen dagen zelfs zo erg dat de NOS meldde dat zelfs de strooiwagens in de problemen kwamen. Op veel plekken in Nederland wordt 2011 begonnen met een groot tekort aan zout. Het valt de gemeenten zwaar om aan hun opdracht te voldoen om Nederland te zouten wanneer nodig. Dit zout kwam vanochtend terug in mijn bijbelstudie in Marcus.



In Marcus 9: 50 wordt gesproken over het zout zijn:

49 Iedereen moet met vuur gezouten worden. 50 Zout is goed! Maar als het zout zijn kracht verliest, hoe zullen jullie het zijn kracht dan teruggeven? Zorg dat jullie het zout in jezelf niet verliezen en bewaar onder elkaar de vrede.’

We kennen van het zout de volgende functies:

  1. Als symbool voor het verbond van God in Leviticus 2:

    13 
    Aan elk graanoffer moet zout worden toegevoegd: het zout, als teken voor het verbond met jullie God, mag bij het graanoffer niet ontbreken.

    Ook aan de andere offers moet zout worden toegevoegd.
  2. Als hetgeen dat smaak geeft
    In Mattheus 5:13 wordt specifiek gesproken over de smaak van het zout.  De smaak van het zout in jezelf is dat het doel en zin geeft aan het leven.
  3. Als hetgeen dat alles doordringt.
    Hier in Marcus gaat het meer algemeen over de kracht van het zout. De kracht van zout is om smaak te geven, bederft te voorkomen, maar ook om door te dringen in alles. Zo beïnvloed zout in het eten de smaak van al het eten, niet van een stukje. De kracht van het zout in jezelf beinvloed ook je hele leven. 
  4. Als hetgeen dat bederf voorkomt
    Als christen mogen we een boodschap van hoop en licht brengen in een wereld van verval. We mogen de wereld vertellen hoe mensen zin en doel vinden in hun leven en dat je bij God mag horen (in bijbelse taal: behouden mag worden) zodat je niet ten onder gaan aan de zonden in een mensenleven.

Het vuur in vers 49 staat voor God's geest waarmee we gezouten moeten worden. God's geest zorgt ervoor dat we smaak krijgen als christen doordat we door God's geest relatie kunnen hebben met God en Zijn kracht kunnen ervaren. God's geest voorkomt bederf van ons als christen omdat het tot ons spreekt door ons geweten.

De belangrijkste oproep in de tekst is het zout in jezelf niet te verliezen. We worden volgens de tekst gezouten door het vuur, dus God's geest zorgt ervoor dat we gezouten blijven. Daarom is het een oproep om blijvend het contact met God's geest in je handel en wandel in je leven te blijven zoeken tesamen met het bewaren van de vrede met anderen. Dit alles met als doel gezouten te blijven, onderdeel van God's verbond, smaakvol, alles doordringend en bederf voorkomend.

Een mooie tekst en opdracht om dit nieuwe jaar in mee te nemen. Gelukkig zegt Jezus ook in Marcus 11:

30 want mijn juk is zacht en mijn last is licht.’

Als je Jezus wil volgen en het geloof in je hart leeft wil je ook niet anders dan in contact met God's geest blijven. Deze opdracht valt dan ook niet zwaar, maar is een lust, ook weer in 2011.

Er zijn dus ook gemeenten in dit land waar het zout bij de start van 2011 overvloed aanwezig is. Dat gevoel kreeg ik gisteren doordat ik op 1 Januari 2 verzoeken ontving van mensen die gehoord hadden over een grote hoeveelheid zout bij de JesusFreaks en die wilden gaan bekijken. Alhoewel het zout bij die gemeenten het probleem van het zoutloket van Rijkswaterstaat niet oplost. We kunnen natuurlijk wel bidden voor minder gladheid.

Geen opmerkingen: